Volksvertegenwoordigende rol

Volksvertegenwoordigende rol

Auteurs: Adviseurs Necker van Naem. Volksvertegenwoordiging wil niets anders zeggen dan het vertegenwoordigen van belangen en wensen van burgers. Op basis daarvan maakt u een keuze en neemt u een besluit.

U bent een vertegenwoordiger van het volk, woonachtig in uw gemeente. Het is wellicht de meest bekende rol van een gemeenteraadslid. Misschien denkt u dat u alleen dat gedeelte van de burgers vertegenwoordigt dat op u of op uw partij heeft gestemd. Dat is echter niet zo. De Gemeentewet zegt dat: “De raad de gehele bevolking van de gemeente vertegenwoordigt” (GW. Artikel 7). Dat wil dus zeggen dat een raadslid niet alleen het deel van de bevolking vertegenwoordigt dat op hem heeft gestemd, of dat op zijn partij heeft gestemd.

Hoe een raadslid invulling geeft aan de volksvertegenwoordigende rol verschilt natuurlijk niet alleen per raadslid, maar ook per fractie en per gemeente. U zult gaandeweg uw raadslidmaatschap merken dat het nog niet zo eenvoudig is om handen en voeten te geven aan deze taak.

Plaats een reactie

Reageren kan door je naam en e-mailadres in te vullen